Vanhasta uuteen – suomalaisia lastenanimaatioita

Lastenanimaatio on meille nykyisin itsestäänselvyys. Aikaisemmin televisiossa värifilmiä ei katsottu tärkeäksi lasten piirretyille, vaan se säästettiin uutisia varten. Tässä näytöksessä näemme harvemmin esitettyjä aarteita, myös säästösyistä tehtyjä mustavalkoisia animaatioita, sekä uusia lastenanimaatioita, jotka kertovat mihin ollaan menossa.

Aloitamme Camilla Mickwitzin Jasonin kesällä, josta tehtiin elokuvan perusteella suosittu lastenkirja. Jasonin kesä voitti parhaan lastenelokuvan palkinnon Los Angelesissa 1975 pidetyillä The Hollywood Festival of World Television -elokuvajuhlilla. Tini Sauvon ja Liisa Helmisen animaatio Minulla on tiikeri noudattaa samaa teemaa – lapsi yhdistää jäykät aikuiset ja kaikilla on hauskaa.

Animaattori, kirjailija ja nukketeatteritaiteilija Kati Bondestamin animaatiotöitä on nähty harvoin. nyt esitettävä Pois tieltä virtahepo on tehty siihen aikaan harvinaisella kalvotekniikalla. Bondestam kirjoittaa: ”Elokuva tehtiin, kun minulla itselläni oli lapsia. Sekä heidän että minun piti oppia, ettei haluamaansa saa huutamalla ja tappelemalla, vaan joskus hyvä sana saa asiat ratkeamaan parhain päin.”

Heikki Paakkanen on tehnyt animaatioita, sarjakuvia ja grafiikkaa lähinnä aikuisille. näytöksessä esitettävä Iso asia sopii myös lapsiyleisölle.

Liisa Helmisen ja Marjut Rimmisen sarja Urpo ja Turpo perustuu Hannele Huovin lastenkirjoihin. Kaksi lelunallea tutkii maailmaa lapsen innolla, jatkuvasti uutta oppien. Kun ihmiset poistuvat kuvasta, Urpo ja Turpo sukeltavat seikkailuun.

Tini Sauvon ohjaama Myyrän aarre kertoo yksinäisestä eläimestä, joka haluaa oman tähden. Yritykset päättyvät onnettomasti ja lopulta myyrä ymmärtää, että oikea aarre ei ole ollenkaan sellainen kuin se kuvitteli.

Råtta Booris on Kaisa Penttilän ja Leena Jääskeläisen ohjaama huumoria pursuava sarja helsinkiläisrotasta, joka oppii outoja asioita maailmasta.

Tulevasta tyylistä näemme väläyksen Pikkuli-sarjan pilotissa. Sarja valmistuu vuoden lopussa ja kertoo erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä.

Pii Berg

La 26.4. klo 12 ja su 27.4. klo 12. Kokonaiskesto 70 min. Suomenkielinen tai ei dialogia. Lapsille ja aikuisille.

jasonin_kesaCamilla Mickwitz:
Jasonin kesä
(Yleisradio FST 1971, 13 min, pala-animaatio)
Kesäloma alkaa ja Jason lähtee äitinsä kanssa maalle. Muutkin ovat tulleet viettämään kesälomaa, mutta Jasonin mielestä ihmiset näyttävät siltä kuin istuisivat yksin kotona. Niinpä hän ryhtyy järjestelemään asioita. Loman lopussa kaikilla on uusia ystäviä!

Minulla on tiikeriLiisa Helminen:
Minulla on tiikeri
(Liisa Helminen Film Productions Oy 1979, 10 min, pala-animaatio)
Pienellä pojalla on kotonaan ujo tiikeri Kalle, jonka poika koettaa naamioida milloin koiraksi, milloin keinuhevoseksi, jottei sen olemassaolo paljastuisi. Samassa talossa asuu nimittäin pelottava Kotilaisen täti, joka aina valittaa kaikesta. Lopuksi paljastuu, että talon muillakin asukkailla on salaisuuksia.

pois_tielta_virtahepoKati Bondestam:
Pois tieltä virtahepo / Ur vägen flodhäst
(Yleisradio FST 1971, 5 min, selluloidianimaatio)
Afrikkaan sijoittuva kertomus eläinten ja ihmisten nokkeluudesta.

iso asiaHeikki Paakkanen:
Iso asia
(Hyvä luoja 1990, 3 min, selluloidianimaatio)
Heikki Paakkanen, kulttuuripersoona, kuvataiteilija ja sarjakuvantekijä, antaa elokuvalleen teeman: tasa-arvo ei toteudu, yrittää sopii.

urpo ja turpoLiisa Helminen, Riho Unt::
Urpo ja Turpo muuttumisleikissä
(Lumifilm Oy 1997, 16 min, nukkeanimaatio)
Urpo ja Turpo lukevat hyllyssään Tuhkimoa ja kaipaavat vaihtelua. He alkavat muuttaa leluja värikkäämmiksi, pehmeämmiksi ja iloisemmiksi. Kaiken huipuksi Turpo ottaa Urpon kauneuskäsittelyyn.

myyran aarreTini Sauvo:
Myyrän aarre
(Liisa Helminen Film Productions Oy 2001, 10 min, pala-animaatio)
Yksinäinen myyrä haaveilee ikiomasta tähdestä. Tähteä etsiessään myyrä kohtaa muita eläimiä aarteineen, mutta jatkaa jääräpäisesti etsintää pimenevästä metsästä. Kun myyrä käsittää, ettei se voi löytää omaa tähteään, tahtoo se ryöstää toisilta heidän aarteensa.

rotta_boorisKaisa Penttilä, Leena Jääskeläinen::
Råtta Booris
(Edith Film 2011, 7 min, tietokoneavusteinen piirrosanimaatio)
Booris on rotta, jolla on vielä paljon oppimista. Hänen ystävänsä silakka Anneli auttaa minkä voi, mutta usein Booris joutuu aika kummallisiin tilanteisiin seikkaillessaan kotikaupungissaan Helsingissä.

Pikkuli_still_1Metsämarja Aittokoski, Antti Aittokoski::
Lennä Pikkuli, lennä!
(Sun in Eye Productions 2013, 6 min, 2D-tietokoneanimaatio, Digital cut out)
Pikkuli on lintuperheen pienin jäsen, joka ei halua oppia lentämään.

Sarjakortilla saat neljä lippua hintaan 20 €. Jos haluat ostaa lippuja sarjakortilla verkkokaupassa, osta sarjakortti ennen näytöskohtaisten lippujen valitsemista. Osta sarjakortti täältä.